liggunderlag blir kameraväska.

I julklapp till mig själv köpte jag en egen kamera. Det kändes lite vanskligt att använda någon annans kamera och jag hade funderat över det ett tag. Så jag införskaffade en Canon EOS 600D. Den såldes i fiffiga små rabattpaket, varav ett innehöll kameraväska. Dessvärre var jag lite sen på erbjudandet och missade väskan. Nåväl, det gav förstås ett utmärkt tillfälle att tillverka en egen! Runtom på nätet finns många bra exempel på hur en kan tillverka en egen med hyfsat enkla medel. Jag har till en början gjort en slags insats till min ryggsäck, utan lock och bärrem.

Jag har i sanningens namn grämt mig för att göra det här inlägget eftersom det blir både långt och lite krångligt att förklara. Men kör i vind. Så här gjorde jag!

Detta behövs:

  • Sitt-/liggunderlag som vaddering
  • Tyg (jag använde svart resttyg i bomull)
  • Symaskin
  • El-/silvertejp att vid behov förstärka liggunderlaget med
  • Kardborreband

Väskan rymmer kameran, laddare och fjärrkontrollen. Ett stort och ett litet fack. Det lilla fackets väggar sätts fast med kardborreband, och hjälper även att hålla objektivet på plats.

tankenIMG_0604

Till detta behövs alltså en botten, fyra ytterväggar och två inneväggar till det lilla facket. Måtta med kameran hur stor väskan behöver vara. Klipp ut delarna i liggunderlaget. Klipp sedan dubbelvikta tygbitar som är cirka 2-3 centimeter större åt varje håll än väggbitarna. Detta ger en kant som gör det enklare att sy ihop sidorna med varandra sedan. Jag klippte tyget till ytterväggarna i en enda lång tygrektangel, eftersom de ändå skall sitta ihop med varandra.

delar

Lägg bort väggbitarna och sy kanterna i tygbitarna med raksöm. Lämna en kortsida öppen.

syddkant copy

Vänd tygbitarna ut-och-in. Börja med botten. Lägg i liggunderlagsbiten. Vik in en liten bit av kanten och sy igen med raksöm. Peta liggunderlagsbiten till mitten av rektangeln och sy tättintill den med raksöm. Det ger en kant utanför den. I den långa väggbiten behövs en kant längst ner.

utoin

Så här:

IMG_0522

IMG_0524

IMG_0583

Den långa väggbiten behöver bara ha en extra kantbit längst ner. Lägg i bitarna och sy först raksöm mellan dem, för att skapa vikningar/hörn. Sy igen den öppna kortsidan som ovan. Tryck upp bitarna mot ena långsidan och sy raksöm tätt intill dem. De små innerväggarna vill endast ha kanter på sina långsidor. Sedan skall kardborren (här nedan markerade med de mörkgrå ränderna) sys på med raksöm. Innerväggarna ska fästa mot ytterväggarna.

sypå

Sedan är det dags att fästa ihop hela kvadraten. Pilen på bilden ovan försöker visa att väggrektangelns nederkant skall sys fast runtom bottens kanter. Den sys fast ut-och-in, alltså med karbotten utåt. Sy först ett varv med raksöm och sedan ett med sicksack. De två inneväggarnas tomma långsidor sys ihop mot varandra med raksöm.

IMG_0584

IMG_0586

IMG_0592

Sy ihop den öppna kanten i ytterväggen med raksöm.

IMG_0597

Nu finns det en del kant kvar. Klipp bort överflödet intill sömmen.

IMG_0593

IMG_0594

Vräng sedan hela väskan ut-och-in, så att kardborren kommer inåt. Så här ser min väska ut på insidan.

IMG_0596

Sätt i innerväggarna. Lägg ner kameran och grejerna. Var nöjd!

DSC_0319

Puh. Hoppas förklaringen är någorlunda begriplig!

Annonser

One thought on “liggunderlag blir kameraväska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s