gamla ljus blir nya ljus.

Äntligen börjar dagarna bli ljusare! Det är dock någon månad kvar av gråtrist slask, inklusive en aning mörker. Således finns det fortfarande en poäng med att hjälpa ljuset. Jag gjorde några nya ljus av de gamla ljusstumpar som blivit över sedan december.

IMG_0687

Följande behövs:

  • ljusstumpar/gamla ljus
  • veke (min är köpt på Panduro för några tior och kommer att räcka en lång tid framöver)
  • konserv- och glasburkar (glasburken är en gammal urdiskad majonnäsburk)
  • pinnar att knyta fast veken på medan ljuset stelnar
  • pinnar att peta upp gamla vekar med
  • något att dekorera burkarna med
  • kastrull

IMG_0637

Mät först ut veken, klipp av och knyt fast på en pinne. Veken ska precis nå botten av burken, annars kommer den att korva sig. Lägg vekarna på pinnarna åt sidan. Gör upp ett vattenbad i en kastrull, det räcker om vattnet når upp till halva burken. Jag valde att göra en variant där ljusen smälts direkt i de behållare de ska vara i (det går även fint att gjuta i exempelvis mjölkkartonger eller liknande, men då måste ljusmassan först smältas i annan behållare). Ha plattan på fyran, det bör räcka.

IMG_0640IMG_0653

Lägg ner ljusstumpar i burkarna och sätt dem i vattenbadet. Konservburkarna var för lätta för att stå själva, så jag satte på kastrullocket för att tynga ner dem. Allt eftersom massan smälter kan gamla vekar fiskas upp.

IMG_0646IMG_0649IMG_0655

Vekarna på pinnarna kan efterhand som massan smälter doppas i stearinet och sedan dras ut så att de stelnar raka. Det gör det lättare att föra ner veken rakt i ljuset sedan.

IMG_0645

När massan är helt smält, ta en grytvante eller liknande, ta upp burkarna ur badet och ställ dem på någon lämplig plats för stelning. Sätt i vekarna. Jag hade ingen tyngd i botten på dem, vilket kan göra det lite pilligt att få dem raka. I glasburken testade jag att smälta fast en bit rött stearin som tyngd. Det enda som egentligen hände var att ljuset sedan fick en svagt rosa ton, vilket kan vara en bra idé för färgning av kommande ljus! I konservburkarna testade jag att ”stöpa” en liten tyngd längst ner genom att doppa veken i massan ett par gånger. Fungerade hyfsat! Låt ljusen stelna över natten/dagen.

IMG_0648IMG_0652IMG_0657

Stelnade såg mina ut så här. Det hade blivit ”hål” runt veken i konservburkarna. Oklart varför, men tydligen sker det ibland. Här skulle ljusgjutningen kunna vara klar. Men jag tyckte att burkarna var lite tråkiga.

IMG_0658

Glasburken hade etikettklister som inte ville diskas bort. Inte ens efter vattenbadet gav det vika. Nåväl, den kletiga ytan kan förstås utnyttjas. Jag tog lite silkepapper som legat i en gammal presentask och slog ut lite cirklar i en hålslagare. Burken rullades i dessa och fick sedan ytterligare ett lager silkepapper runt sig.

IMG_0680IMG_0682IMG_0683

Konservburkarna fick också hål, men hjälp av hammare och syl.

IMG_0660

Sedan var det klart och dags att vänta på kvällsmörkret. Väl tända ser de ut på följande vis!

IMG_0671 IMG_0684

P.S. Det går lite långsamt med uppdateringarna pga att masterstudierna tar upp en hel del tid! Men projekten ligger i mappar och väntar på att få publiceras! D.S.

English: Made some new candles out of old candles and some tin- and glass cans!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s